Boksles Amsterdam

Alle professionele atleten trainen rigoureus voor hun sport. Boksen is niet anders. Professionele boksers doorlopen intense oefenroutines. Zij oefenen stoten, porren, trappen, en combinaties van een verscheidenheid aan aanvallen. In tegenstelling tot andere sporten, trainen boksers hun hele lichaam. Hun hele lichaam wordt getraind om sterk, krachtig en snel te zijn. Ze concentreren zich op de lage, midden en bovenste delen van het lichaam.

Zodra ze in de ring komen, wedden de kenners het spel en maken een gewaagde beslissing. Zij roepen de boksers vaardigheidsniveau, leeftijd, gewicht, hoogte, en hun capaciteiten. De ring is een vastgesteld gebied dat de boksers zijn beperkt tot tijdens het gevecht. Van de boksers wordt verwacht dat zij zich houden aan de binnenring, de buitenring; links, rechts, en in het midden; en dat zij binnen deze ringen blijven. Het is de boksers niet toegestaan buiten deze ringen te treden.

Kampioenen in elke sport worden beschouwd als de betere atleten. Een deel van wat boksers zo goed maakt in wat zij doen is dat zij de kwaliteiten van veel verschillende sporten combineren. Ze moeten instinctief en snel zijn met hun stoten, hun trappen en hun voetenwerk. Wat hen ook uniek maakt, is dat zij oorspronkelijk professionele vechters werden. Ze bleven weg van de vechtpartijen en gingen boksen om geld te verdienen. Boksers zijn ook de enige sport die dezelfde ring gebruiken als de wedstrijd bezig is. Alle andere sporten gebruiken ofwel een schuur, dat is een open ruimte waar men in een boksring kan springen; ofwel een mat, dat is een gesloten ruimte waar de boksers met hun trainingspartners buiten de ring kunnen sparren; ofwel een grasveld, dat is omgeven door een kleine ruimte met een harde vloer.

Voor en na het gevecht rusten de boksers uit en rijden ze een weg. De weg heeft een intimiderende en troostende kwaliteit. Deze rustperiode is belangrijk omdat het lichaam dan kan beginnen met het absorberen van de minutenlange klappen die van de andere bokser kunnen komen. De Parker Brothers is een beroemd boksteam dat openlijk begrijpt waar het bij een rustperiode om gaat. Zij hebben gestaan bij het idee dat boksen oefening is, terwijl het de meeste atletische reactie op de praktijk is.

Terwijl anderen het boksen-als-je-aangevallen-wordt concept gebruiken, gebruikt één groep het concept van het bewegen door de ruimte terwijl je aangevallen wordt. Dit concept is veel minder agressief; het omvat niet het eigenlijke slaan, maar wel enkele van de bewegingsprincipes die erin worden gebruikt.

Er zijn verschillende boksstoten, en verschillende manieren om ze uit te delen. Enkele van de basisstoten zijn de jab, de cross, de hook, en de uppercut. Opgemerkt moet worden dat de opstoot niet echt een stoot is, maar een manier voor boksers om hun zwaartepunt naar voren te verplaatsen, waardoor ze kunnen vermijden door de tegenstander geraakt te worden.

De jab is een stoot die met de open hand wordt gegooid, weg van het gezicht en gericht op het midden van de paal. “Geknepen” en gelande stoten zijn typisch jabs. Een bokser kan jabs op een grote verscheidenheid van manieren uitvoeren omdat het ontwerp van de hand het zeer gemakkelijk maakt om de vuist te bewegen. Aan het einde van de beweging is de bokser nog steeds beschermd tegen een treffer. Een jab is een krachtige stoot. Als het een “jacked” is gevolgd door een hook, zal het een krachtige stoot zijn, als het een “parmed” is gevolgd door een cross. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe een jab wordt gebruikt.

Een bokser zal gedurende het gevecht een of meer jabs gebruiken om de andere bokser scherp te houden. Meestal heeft een bokser meerdere jabs nodig tijdens het gevecht om zijn tegenstander uit balans te houden. Met één goede stoot kan een gevecht worden gecontroleerd. Met ervaring zal een bokser leren welke jab “demandated” is, welke jab de “rest in sense” is, en welke jab moet overheersen voor dat specifieke schot.

De “rest in sense” jab verwijst naar een jab die wordt gegooid met de arm hetzelfde als een andere jab, maar het gewicht is verschoven een of beide manieren. De jabs worden aangeduid als zijnde huizen (waar de jab het anker is).

De haak is een effectieve jab, maar komt niet zo vaak voor in het boksen als andere. De haak trekt het hoofd van de tegenstander naar achteren, terwijl hij het hoofd met rust laat. Hierdoor kan de jab effectief worden gegooid zonder het hoofd van je tegenstander eraf te slaan.

Categories: Sport